Setkání s Br. Shubamritou 2010

by

Přepis přednášky Br. Shubamrity naleznete zde

Informace o průběhu setkání :

Dne 29. 6. 2010 proběhlo veřejné setkání s Br. Shubamritou a rádi bychom malým shrnutím celou akci přiblížili i nezúčastněným.

Akce se konala v pražském hotelu Step. Vzhledem k mé práci se občas pohybuji v podobných zařízeních a musím přiznat, že přístup pracovníků Stepu mě velmi mile překvapil. Jejich ochota a vstřícnost byla nadstandardní, přitom cena za pronájem prostor více než přátelská. Děkujeme!

Co se týká samotných příprav, poměrně mne překvapila jejich náročnost a čas, který jim bylo třeba vyhradit. Podobnou akci jsme pořádali poprvé. Tvorba a roznos letáků, PR, mailing, koordinace návštěvy, příprava občerstvení, aranžování květin, plakátů, nástěnek, sárí Ammy a spousta dalších drobností, na které si teď ani nevzpomenu – to vše stálo spoustu úsilí.

Den „D“ byl vyvrcholením několikaměsíční přípravy a až na několik drobností se snad nic výrazně nepokazilo. Pan Shubamrita přiletěl kolem 10:00 do Ruzyně, poté byl odvezen na Pražský hrad. Tam strávil vzácné chvilky odpočinku a načerpal energii pro večerní program. Odpoledne zůstal v hotelu, kde pečlivě sledoval přípravy. Před samotným programem proběhla krátká společná večeře s organizátory, která byla pojata v indickém stylu tak, aby mu udělala co největší radost.

Samotný program začal přibližně v 18:30 hod, oproti plánované 18. hodiny, protože se ještě čekalo na poslední příchozí. Večer začal tradičním obřadem uctění Ammy a poté promítnutím krátkého dokumentárního filmu o šíři jejích aktivit a jejím životě. Jen škoda, že tato ukázka se týkala spíše charitativní činnosti Ammy než duchovních otázek, a její velká spiritualita tak nebyla příliš ukázána. Ti z nás, kteří se s Ammou osobně setkali, mi dají jistě za pravdu. Po promítání přednášel Br. Shubamrita o tom, jak s pomocí spirituality v životě překonávat problémy. Ve své řeči se často zmiňoval o Ammě a vracel se k jejím výrokům. Krásnější než slyšet jeho slova bylo vidět jeho vztah k Ammě jakožto duchovnímu mistru a trvalý odlesk lásky k ní, který se mu v očích i ve tváři odrážel. Jak sám řekl, stačilo jediné setkání s Ammou, aby se pevně rozhodl, že jí odevzdá svůj život. Od té chvíle uběhlo již více než dvacet let.

Po jeho slovech následovala přestávka, kdy mohli všichni ochutnat naše domácí, sladké výtvory i něco z vegetariánské stravy. Byla také možnost zakoupit si výrobky z ašramu (duchovního centra) Amritapuri a tím přispět na celou akci. Moc děkujeme všem, kteří tak učinili! Osobně si myslím, a vypozoroval jsem to i na tvářích ostatních, že vyvrcholením večera bylo společné zpívání bhadžanů (písní vyjadřujících lásku k Bohu) a závěrečná meditace. Tím pro nás ale večer neskončil – po úklidu, asi hodinu po půlnoci, jsme na přání Br. Shubamrity zajeli ke Karlovu mostu, kde jsme se krátce prošli. Následoval přesun do místa bydliště jednoho z příznivců Ammy, který svůj dům pro tuto příležitost připravil. Další den věnoval Br. Shubamrita setkání s úzkou skupinou, která akci připravovala. Velkým překvapením a obrovskou radostí všech byl osobní telefonát Ammy, která se zajímala, co Br. Shubamrita dělá a kde právě je. Večer kolem 20:00 jsme ještě všichni zajeli na Strahov pokochat se výhledem na Prahu a ukázat ji našemu vzácnému hostu v tom nejlepším světle.

Ze společných hovorů vyplynula možnost organizace návštěvy Mnichova pro širší veřejnost. Amma bude v Mnichově (pravděpodobně) opět koncem října. Podrobnosti naleznete na tomto webu.

_____________________________________________________________

Pokud by Vám udělalo radost se spolupodílet finančním příspěvkem na této akci, budeme velice rádi. Letenky, ubytování a náklady spojené s přípravou akce jsou nemalé.

Číslo účtu: 5498921001/5500
Název účtu: AMMA
SWIFT: RZBCCZPP
IBAN: CZ1655000000005498921001