Sri Mata Amritanandamayi, krátce nazývaná Amma, je v současné době jedním z nejznámějších duchovních představitelů.

Díky lásce a požehnání, které rozdává, si  získala  srdce milionů  lidí na celém světě. Několikrát měla projev na konferenci OSN, v roce 2002 obdržela cenu Gandhieho – Kinga za nenásilí a mírotvorné aktivity a v roce 2010 jí byl v New Yorku udělen doktorát za přínos v oblasti lidských práv. V dnešní době je pokládána za novou Matku Terezu.

V průběhu posledních 35 let, Amma objala více než 30 miliónů lidí ze všech zemí světa. Stanice BBC se zeptala, „Proč objímáte lidi?“, odpověděla: „Zeptejte se řeky, proč plyne. Plyne, protože to je její přirozenost. Podobně je to se mnou. Matka nemůže jinak než své děti milovat.

Její neúnavná práce inspirovala různé charitativní aktivity, díky kterým lidé nachází štěstí a pokoj, který pochází  z pomoci druhým. Amma učí, že Nejvyšší princip je ve všem živém i neživém. Nejznámější charitativní organizací je Embracing the World, která poskytuje humanitární pomoc obětem přírodních katastrof, epidemií, hladomorů, sociálně znevýhodněným vrstvám společnosti a umožňuje plošné vzdělávání, čímž se významně podílí na růstu gramotnosti zejména u nižších vrstev indické společnosti. Představení charitativních projektů se pravidelně účastní nejvyšší političtí představitelé Indie i zahraničí. Více informací naleznete zde..

Filozofie

Amma se narodila roku 1953 v malé rybářské vesnici v indickém státě Kerala. Své dětství i mladistvá léta trávila intenzivní duchovní praxí. Již jako mladá dívka byla často pohroužena v hluboké meditaci. Ve věku pěti let začala komponovat mystické náboženské  písně.  Intenzivně z ní vyzařovala milost a soucítění. Již jako malé dítě dělala

Daršan

vše, aby zmenšila utrpení starých lidí ve vesnici. Prala prádlo starým sousedům, koupala je, nosila jim jídlo a nové oblečení z rodného domu. Tento zvyk rozdávat věci jí přinášel mnoho utrpení. Byla často bita a kárána za rozdávání rodinného majetku.

Její filozofické východisko je univerzální. Když se ptají na její náboženství, odpovídá, že jejím náboženstvim je láska.  Nežádá, aby lidé věřili v Boha a nebo měnili víru, ale aby věřili ve vlastní přirozenost a v sebe sama.

Desítky tisíc lidí trpělivě čekají v řadě, často přes celou noc do ranních hodin, aby dostali její požehnání.  Amma vydrží tento daršam udělovat bez odpočinku mnoho hodin, dokud se nedostane na všechny. V některých měsících sedí takto pravidelně 24 hodin během celého programu, kdy udělí daršam 40 až 50 tisícům příchozích.

Amma každý rok tráví deset měsíců na cestách po všech kontinentech a pomáhá lidem řešit jejich problémy.

Základní životopisné informace, přehled o charitativních aktivitách naleznete  zde  (shrnutí pro novináře, v angličtině, pdf, 2013)

„Láska je naše pravá přirozenost. Láska nezná hranice kast, náboženství, ras a národů. Všichni jsme perly navlečené na téže niti lásky“ Amma