Náboženští představitelé podepsali deklaraci proti otroctví

Amma_Francois_keaders_Rome14

Náboženští představitelé podepsali v Římě deklaraci k vymýcení moderního otroctví do roku 2020.
Amma, papež František, židovští rabíni, irácký ší’itský ajatoláh, egyptský sunnitský imán,  buddhistiští mniši a další náboženští představitelé se setkali 2.12.2014.

Prohlášení deklarace  můžete najít zde  a můžete se k němu i připojit a podpořit ho.

V Deklaraci je napsáno:  „V Božích očích je každá lidská bytost svobodným člověkem, ať již dívka, chlapec, žena či muž, a má žít pro dobro všech v rovnosti a bratrství. Moderní otroctví, které se projevuje v obchodování s lidmi, nucených pracích, prostituci, obchodu s lidskými orgány i v jakémkoliv vztahu, který nerespektuje zásadní přesvědčení, že všichni lidé mají stejnou svobodu a důstojnost, je zločinem proti lidskosti.“

„Ještě nikdy v dějinách se nestalo, aby se vrcholní představitelé křesťanských církví, ale i islámu, židovství, buddhismu, hinduismu a šintoismu setkali přímo ve Vatikánu a jednali o konkrétní věci. Někteří reportéři to dokonce přirovnali k pádu Berlínské zdi,“ komentoval význam setkání pro ČT Tomáš Halík, který byl také jako expert přítomen.

Australská organizace Global Freedom Network odhaduje, že moderním druhem otrotví je postiženo 35,8 mil. lidí. I v České republice je podle Halíka  počet takto postižených lidí 38 000, což je na třetím místě v Evropě.

Více v dalších zdrojích:  Česká televize, Rozhlas, Reuters (anglicky), Gardian (anglicky), Indian Express Cirkev.cz (česky),  FB AMMA, Amritapuri, #EndSlavery, @gfn2020, Záznam řeči Ammy (anglický tlumočený);  Záznam všech nab. představitelů na youtube (bohužel bez titulků anglicky, italsky, malajalam, arabsky atd.)

Amma_Frantisek